قوطی پروفیل و سایر مقاطع فولادی چگونه تولید میشوند؟
پروفیل فولادی به روشهای مختلفی تولید میشود که هر کدام از آنها، ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. در این مقاله ابتدا به معرفی روشهای تغییر شکل صنعتی و تولید مقاطع فولادی خواهیم پرداخت. سپس فرآیندهای تولید قوطی پروفیل را ارائه میدهیم.
نورد گرم
نورد گرم یا Hot Rolling یک نوع فرآیند خاص برای شکلدهی به فلزات از جمله فولاد است. همان طور که از نام آن مشخص است، حرارت و گرمای زیاد مشخصه اصلی در این فرآیند است. در این روش، فولاد خام در دمای زیاد (نزدیک به دمای ذوب فولاد) نرم خواهد شد. در مرحله بعد، از غلتکهای مخصوص عبور کرده و در فرآیند نورد یا رولینگ تغییر شکل میدهد. در نهایت بسته به نوع غلتک، انواع مقاطع فولادی ساخته خواهد شد. در ادامه مهمترین مراحل این فرآیند بهصورت مفصلتر توضیح داده خواهد شد.
در مرحله اول باید مواد مورد نیاز را که از جنس فلزهای مختلفی از قبیل فولاد، مس یا آلومینیوم است آماده کرد. این آمادهسازی معمولاً در قالب شمشهای بزرگ و یا بیلت انجاممیشود. سپس در مرحله دوم شمشها و بیلتهای فلزی مرحله قبل، در کوره قرار خواهند گرفت که دمای حرارتدهی برای فولاد بسیار بالا و در حدود 1000 درجه سانتیگراد است.
در این مرحله بر اثر گرمای بسیار زیاد، فلز شکلپذیر خواهد شد. در اثر این حرارت زیاد، یک لایه نازک اکسیدی بر روی فولاد ایجاد میشود. نیاز است تا این لایه و پوسته نازک از روی فلز برداشته شود. به این مرحله پوستهزدایی فلزات گفتهمیشود. در مرحله بعد شمشهای نرم شده از بین غلتکهای مختلف عبور میکنند تا تغییر شکل یکنواخت و تنظیم ضخامت فلز صورت گیرد.
در نهایت، پس از انجام نورد، ممکن است نیاز به تابگیری پروفیلها باشد. سپس در بخش کنترل نهایی، بررسی ضخامت بر اساس استانداردهای تولید انجام میشود. محصولات نهایی به اندازه مدنظر برشخورده و آماده عرضه خواهند شد. نبشی فابریک به روش نورد گرم تولید میشود. قیمت نبشی مشهد را میتوان در سایت و شبکه اجتماعی تامینکنندگان مقاطع فولادی مشاهده کرد.
مزایای نورد گرم
در حال حاضر روش نورد گرم سهم زیادی از تولیدات فلزی از جمله پروفیلهای فولادی را به خود اختصاص میدهد که بهدلیل مزایا و ویژگیهای ارزشمند این روش است. در ادامه به بررسی مهمترین مزایای آن خواهیم پرداخت.
حرارت بسیار زیاد و نرم شدن فلز، امکان فرم دادن راحت را فراهم خواهد کرد. این شکلدهی به قدری کاربردی است که فلز را میتوان بهشکلهای مختلف از قبیل ورق فولادی، صفحه، میله و … درآورد. در نتیجه، شکلدهی فوقالعاده فلز از مزیتهای اصلی فرآیند نورد گرم است.
در اثر فرآیند نورد گرم، دمای بالا باعث تغییر در ساختار فلز و بهبود خواص مکانیکی مانند استحکام میشود. افزایش تعداد دانهها و ریزساختار تصفیهشده، از مهمترین اثرات در طی فرآیند نورد گرم است. در نتیجه، بهبود خواص مکانیکی نظیر افزایش چقرمگی و مقاومت را میتوان انتظار داشت. همچنین محصولات تولیدشده با این روش، دارای ساختار یکنواخت و همگنی هستند که در استحکام بهتر نقش مثبتی دارد.
در نهایت، بهطور کلی هزینههای فرآیند نورد گرم نسبت به سایر روشها مانند نورد سرد، پایینتر است و باعث تولید محصولات با قیمت مقرونبهصرفه خواهد شد.
معایب نورد گرم
مصرف انرژی بالا برای تأمین گرمای مورد نیاز، عیوب ظاهری و سطحی مانند زبری و ناصافی، عدم دقت بالا در تولید و محدودیت در استفاده از انواع فلزات، از معایب و محدودیتهای این روش است.
کاربرد نورد گرم
تولید انواع مقاطع و ورقهای فولادی، پروفیلهای ساختمانی مانند صفحات فلزی، تیر و ستونهای فلزی، استفاده در صنعت خودروسازی، ساخت انواع مقاطع فولادی بهروش نورد گرم برای استفاده در نیروگاهها، استفاده در شرایط خاص نظیر سازههای دریایی و تولید انواع قطعات ماشینآلات کشاورزی و … مهمترین بخش از کاربردهای نورد گرم است.
نورد سرد
از اصلیترین مشخصههای تولید پروفیل بهروش نورد سرد، دمای پایین (محیط) فولاد و تغییر شکل با فشار غلتک است. این فرآیند مشابه نورد گرم است و یکروند پیوسته و هدایت شده دارد. در ابتدا ورقهای فولادی به نوارهای طولی با عرضهای مشخص بریده شده، سپس نوارها از بین چندین غلتک عبور داده شده تا به ضخامت مدنظر برسند. سپس با غلتکهای خاص، این ورق صاف شده بهشکل نهایی پروفیل در خواهد آمد.
نورد سرد در تولید مقاطع مختلف کاربرد دارد. از جمله در تولید نبشی پرسی و ناودانی پرسی، از فرایند نورد سرد استفاده میشود. سازندگان و صنعتگران مشهدی باید قیمت محصولات مختلف تولیدشده به روش نورد سرد را هر روز استعلام کنند که بهترین راه برای این منظور، مشاهده کانال قیمت آهن مشهد در پیامرسان تلگرام است.
مزایا و معایب نورد سرد
دقت ابعادی بالا، سطح صاف و براق پروفیلهای تولید شده و مناسب بودن برای تولید پروفیلهای با مقاطع نازک و پیچیده، از مزایای این روش است.
در این فرآیند نیاز به مراحل بیشتری نسبت به نورد گرم است و در نتیجه باعث افزایش هزینه و در نهایت قیمت بالاتر محصول خواهد شد. محدودیت در تولید پروفیل با مقطع بزرگ و ضخیم و نیاز به عملیات حرارتی پس از شکلدهی برای کاهش تنشهای داخلی، از معایب و محدودیتهای این فرآیند است.
تفاوت نورد گرم و سرد
در نورد سرد، صفحات از ظاهر و کیفیت سطحی بالاتری برخوردار هستند؛ اگر نیاز به کیفیت سطحی بالاتر در محصول نهایی باشد، محصولات تولید شده بهروش نورد سرد مطلوب خواهند بود. صفحات تولید شده بهروش نورد گرم معمولاً دارای یک لایه اکسیدی تیره رنگ است که باعث کاهش کیفیت سطحی آن نسبت به نورد سرد شدهاست.
با توجه به اینکه عملکرد پروفیلهای فولادی تولید شده بهروش نورد سرد و گرم مشابه است، ورقههای پروفیل را باید متناسب با نیاز و نوع پروژه خود انتخاب کرد.
رول فرمینگ
در این روش، ورقهای فولادی بهصورت پیوسته از بین غلتکهای مختلف عبور داده میشوند تا بهشکل نهایی پروفیل درآیند. در ابتدای خط، ورق یا تسمه قرار گرفته و بهکمک غلتکها عملیات صافکاری روی آن انجام شده و در صورت نیاز پانچ خواهد شد. سپس ورق برای شکلدهی وارد چندین سری غلتک شده تا بهشکل نهایی پروفیل برسد و در طول و ابعاد مشخصی بریده شود. این فرآیند از روشهای بسیار دقیق و پر کاربرد برای تولید پروفیل محسوب شده و برای تولید پروفیلهای با طول زیاد و مقاطع پیچیده مناسب است.
مزایا و معایب رول فرمینگ
این فرآیند سرعت تولید نسبتاً بالایی داشته و قابلیت تولید پروفیل با ضخامتهای مختلف را دارد. رول فرمینگ نیاز به تجهیزات پیچیده و گرانقیمتی دارد که باعث شده تا محصول نهایی نیز قیمت بالایی داشتهباشد. در این روش محدودیت در تولید پروفیل با مقاطع بسیار بزرگ داریم. در نهایت، برای جلوگیری از تغییر شکل ناخواسته محصول، نیاز به تنظیم دقیق غلتکها است.
روشهای تولید قوطی پروفیل
ساخت قوطی پروفیل فولادی به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام میشود. در تولید غیرمستقیم قوطی، نوار به یکی از سه روش شکلدهی لبهای، شکلدهی مرکزی و شکلدهی از طریق شعاع ورق به لوله تبدیل شده و سپس با عبور از غلتکها بهشکل قوطی در خواهد آمد. این روش On Line نام دارد. در این روش با تولید یک لوله و عوض کردن چند قالب در قسمت سایزینگ، میتوان چندین نوع پروفیل تولید کرد. فرآیند غیرمستقیم نسبت به روش تولید مستقیم پروفیل، در انحنای سطحی، خط جوش و اندازه اضلاع دقت پایینتری دارد.
در روش تولید مستقیم پروفیل، ابتدا با خم کردن ورق، شکل زوایای مورد نظر برای پروفیل را ایجاد کرده و سپس با کمک جوشکاری، لبههای ورق را به یکدیگر اتصال داده تا مقطع مورد نظر شکل بگیرد. سپس آن را با کمک اره اتوماتیک برش داده و وارد مرحله بستهبندی میکنند.
مزایا و معایب روش مستقیم و غیرمستقیم
همان طور که گفته شد در روش مستقیم میتوان دقت ابعادی بالایی را از محصول نهایی انتظار داشت. در روش غیر مستقیم میتوان پروفیلهای با مقاطع پیچیده و طول زیاد تولید کرد. در روش غیرمستقیم نیاز به جوشکاری و عملیات حرارتی داریم که باعث افزایش هزینه تولید میشود.
استاندارد تولید پروفیل
بهطور کلی استانداردهای ASTM در ایالات متحده و استاندارهای EN در اروپا از معتبرترین استانداردها برای تولید پروفیل است. رعایت استانداردهای کیفی در تولید پروفیل بسیار مهم است. استانداردها نقش مهمی در تضمین کیفیت و تولید دارند.
خرید قوطی پروفیل در مشهد
در شهر مشهد جهت خرید قوطی پروفیل، میتوانید از مجموعه های بازرگانی معتبر مانند فرداد فولاد خراسان (قنبری) نیاز خود را تامین کنید. از میان اندازه های مختلف، قوطی 4*8 سانتیمتر، یکی از پرمصرفترین پروفیل ها است. قیمت قوطی 4در8 مشهد را میتوانید هر روز در سایت فرداد فولاد و یا کانال تلگرامی این مجموعه مشاهده کنید.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید